Hogyan jussunk el kisbabával, kisgyerekkel A-ból B-be biztonságban, anélkül, hogy kikészüljön a család

Az járművek közül – bár legtöbbször ez merül fel első lehetőségként – az autózás a legkevésbé összeegyeztethető a kisbabákkal, kisgyerekekkel . Mivel nem tud megvalósulni testkontaktus (pl hordozás) és szoptatás bármikor, és nincs a mozgásra lehetőség, ezért nagy nehézséget jelenthet az autóút a kisbaba és a nagyobb gyerek számára is.

Bár maga a mozgás nagyon jó altató, sok baba nem tud elaludni könnyen szoptatás nélkül vagy hamar újra ébred. Ezért is, meg a meleg (nyáron) és a forgalom miatt is érdemes éjjel utazni. Ha éjjel autózunk, és pici babánk van, aki még sűrűn ébred-szopizik amúgy, akkor érdemes 2-3 óránként megállókat beiktatni és mindkét mellel kínálni, mert nem jó a nyaralást egy mellgyulladással kezdeni. Pici babák ugyanis gyakran hosszan, egyben alszanak a folyamatos mozgás, zúgás és a sötét hatására az autóban.

Tápszeres táplálás esetén is érdemes felkészülni, hogy a folyó tej készen álljon bármikor, ha a babád megébred az autóban. A folyó tej hatékonyabb altató, mint a nyugtatócumi, de persze legyen kéznél az is. A cumisüvegből folyó tejet és a nyugatatócumit kombinálva a hordozással, vonaton és repülőn is könnyen boldogulhatsz. Autózni viszont velük is éjjel érdemes.

Nagyobb babák és a kisgyerekek nehezen viselik a leszíjazott állapotot. Még rövid utaknál is nagyon hiányzik nekik a szabad mozgás lehetősége. Nem elvárható tőlük, hogy nyugodtan üljenek. Sok sírás számíthatunk, ezért érdemes más lehetőséget választani.

Ha megoldható, akkor jó elgondolkozni olyan közlekedési eszközön kisebb és nagyobb gyerekeknél is, ahol több a mozgástér és nem kell külön lenni a babától. Az első hónapokban, években a vonatozás vagy a repülő remek alternatíva. Ha van hordozóeszközöd és szoptatsz, akkor mindent gond nélkül meg tudsz oldani nappali utazás során is.

A railjet vonatokon például van egy kis gyerek rész, ahová pár hónapos babát is le tudsz rakni kicsit és nagyobb gyerekek ücsöröghetnek vagy rajzolhatnak. A repülő gyors és előtte, utána ha sokat is kell esetleg várakozni az általában nagy térben történik, ahol van hely együtt lenni és mozogni is nagyobb gyerekeknek.

https://profiszulo.hu/termek/tanfolyam-alvasrol-altatasrol-1-resz/

Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? 1. rész: A születéstől a forgásokig