Nagyon sok család gyanakszik, hogy a babájának, kisgyerekének pávoros rohama van éjszaka. A pavor nocturnus más néven éjszakai felriadás vagy éjszakai terror, alvás terror (hiszen nappali alvásnál is jelentkezhet) nagyon ijesztő (nem véletlen a terror szó) és mivel legtöbbször éjszaka történik még több aggodalmat vált ki a szülőkből, mint egy nappali sírás roham.

Honnan tudod, hogy valóban pávoros rohama volt a gyerekednek? Vagy rémálmai vannak? Veszélyt jelent, ha felriad az éjszaka közepén a gyerek? Mikor fordulj orvoshoz? És mit tehetsz mégis, hogy ez az alvásprobléma elmúljon? A cikkünkből minden kérdésre választ kapsz.

Hogy néz ki a pávoros felriadás?

  • sikítva sírva ébred, mint akit nyúznak
  • nincs magánál
  • az éjszaka első felében történik tipikusan
  • nem lehet megnyugtatni szokásos módon, vigasztalhatatlanul sír
  • pánik ül ki az arcára
    • egyéb jellemzők:
      • kitágult pupillák
      • remegés
      • izzadás
      • feszes izmok
      • arcpír
      • megemelkedett pulzus
      • kapkodja a levegőt
  • 15-90 percig tarthat
  • a végén vagy felébred vagy simán visszaalszik

Honnan tudom, hogy ez pavor nocturnus és nem más probléma? Mondjuk rémálom?

Ha sírva ébred a kisbabád vagy kisgyereked, az nem feltétlen éjszakai felriadás kategória. Nagyon sok gyerek ébred sírva, akár minden alvásból és éjjeli is sokszor az első 2-3 évben. De ilyenkor könnyen megnyugtatható szoptatással / cumisüvegből folyó tejjel / ringatással. Ezek a sírva ébredések nem csak az éjszaka első felében vannak, hanem mindig jellemzők és ha alapvetően biztosítod a biztonságos környezetet az alváshoz a pici gyerekednek születésétől 2-3 éves korig (testközelben és folyó tejjel gondoskodva) akkor ezt magától el fogja hagyni egyszer csak.

A rémálmok mai legjobb tudásunk szerint 2 éves kor után jelentkeznek és legjellemzőbb időszakuk a 3-5 éves kor. A rémálom után gyorsan felébred a gyerkőc és magánál van. Tud mesélni a rémálomról, emlékszik rá legtöbb esetben, legalább arra, hogy rosszat álmodott, ha nem is arra, hogy pontosan mit. A rémálom után pár perc alatt könnyen megnyugtatható.

Mit mond a tudomány a pavor nocturnusról?

Egyes kutatások szerint a gyerekek akár 20% érinti 5-7 éves kor között a legjellemzőbb. Mások 4-12 éves korra teszik a gyakoriságot. A magyar Vadaskert alapítvány oldalán 6 éves kor alatti esetekről olvashatsz. Egy 390 ikerpár vizsgálatban 18 és 30 hónaposan vizsgálták a pavor nocturnus jelenlétét és azt találták, hogy 36.9% az előfordulás 18 hónaposan, míg 30 hónaposan már csak 19.7%. Ugyanebben a kutatásban azt találták, hogy genetikai és egyéb jellemzők együttjárásának köszönhető az éjszakai felriadás, tehát sohasem egy dolog idézi elő.

Ezek a nagyon különböző tudományos megállapítások is mutatják, hogy nem igazán van egységes megközelítése a pávornak. Ez pontosan azért lehet, mert nagyon sokat változott a tudásunk a kisbabák és kisgyerekek alvásáról, hiszen az alvást mérni tudó műszerek megjelenése óta (1950-es évek) a kisgyerekekről való gondoskodás teljesen más lett (tápszeres és külön alvó, nem válaszkész gondoskodásból mozdultunk a biológiai gondoskodás felé, ami a szoptatás-együttalvás-válaszkészséget jelenti).

A saját szakmai tapasztalatom az, hogy amikor valóban pavor nocturnusról van szó, akkor nagyobb 2-3 éves gyerekeket érint. A konzultációs során, a részletes helyzetelemzésnél kiderül, hogy a kisbaba éjszakai ébredését és gondoskodásra, szoptatásra vagy cumisüvegből folyó tejre való szükségletét is pávoros rohamnak gondolják a szülők. Tehát, ha 2 éve alatti a gyermeked és a folyó tejre vagy ringatásra gyorsan megnyugszik, akkor nem érdemes ebben az irányban keresgetni. Ilyenkor arról van szó, hogy a kultúránk tagadja ezt az alap szükségletét a babának és a kisgyereknek és nem normálisnak tartja az éjszakai ébredést és a gondoskodási igényt.

Mégis mit tehetsz, ha nálatok pavor van?

A szakemberek megegyeznek abban, hogy semmi különös intervencióra nincs szükség és a jelenséget kinövik a gyerekek, általában egy átmeneti időszakban jelentkezik és magától el is múlik az éjszakai felriadás.

Amikor konkrétan a tünet jelentkezik, várd meg, hogy az a szakasz elmúljon, amíg nem enged magához közel és nincs magánál. Amikor látszik rajta, hogy most már közel enged, akkor nyugtasd meg, ha még szopik, akkor szoptasd, ha még használtok cumisüveget, akkor adj neki cumisüvegből tápszert, vizet vagy ringasd, öleld meg és maradj vele, amíg el nem alszik újra vagy akár egész éjjel tartsd testközelben.

Általánosságban segít a szellőztetés és a hűvös hőmérséklet az alváshoz (16-20 fok) és kevés, könnyű ruházat. Szakmai tapasztaltom, hogy a képernyőzés elhagyása is megszüntetheti a tünetet. A nemzetközi tudományos tapasztalatok a szülők informálását és megnyugtatását helyezik első helyre: az alvás fejlődésének része lehet pavor nocturnus, anélkül hogy ez bármi problémát jelezne és bármi teendőt igényelne. Említik még a nappali alvást, aminek a megfelelő mennyisége is hatással lehet a rohamokra. Például, ha már nem alszik a gyermeked délután, segíthet a nappali alvás visszavezetése esetenként. Ennek eldöntéséhez is ajánlom foglalj időpontot alvás tanácsadásra, mert egyrészt nehéz eldönteni, hogy valóban erről van-e szó, másrészt, ha vissza kell vezetni a nappali alvás, az is sokkal buktatóval jár együtt.

Mikor érdemes mégis szakemberhez fordulni?

Ha egy éjszaka többször is jön a pávoros roham és ha nappal is azt tapasztalod, hogy kialvatlan a gyermeked, esetleg más lelki vagy testi probléma is fenn áll, akkor érdemes orvos vagy pszichológus segítségét igénybe venni. Az éjszakai felriadás önmagában sosem jelez problémát. Ha gond van akkor más tünetekkel együtt jelentkezik.

Tippek: hogyan előzd meg a pavor nocturnust?

Mire érdemes odafigyelni, nem csak a pavor nocturnus, hanem más alvásprobléma megelőzése érdekében is:

  • nappali alvás: a kisbaba vagy nagyobb gyerek korának és saját alvásigényének megfelelő mennyiségű legyen. Ehhez jó támpont az alvásigény kalkulátorom, amit itt találsz:
  • nappal világosban, éjjel teljes sötétben aludjatok. Ha mégis szükség van éjszaka világításra a gondoskodáshoz, akkor egy pici piros fényű elemlámpát használj. Akár alkohlos filccel beszínezheted az lámpát pirosra.
  • szellőztess! Gyakran és sokat.
  • hűvösben aludjatok télen nyáron és nincs szükség sok ruhára. A nemzetközi ajánlások 16-20 fokot mondanak. Ehhez képest rendkívül túlfűtjük alváshoz is a szobákat, ami egészségtelen. Nézd meg ezt a videót az öltöztetésről:
  • kerüld a képernyőzés minden formáját, főleg 0-2 éves korig. A mesenézés, akár telefonon, tableten vagy tévén folyik nagyon megterhelő ingereket ad a kisgyereknek, amit az agy képtelen még feldolgozni abban a korban. A nemzetközi ajánlás, hogy 2 éves kor előtt ebből semennyi ne legyen. Kivétel ez alól a videóhívás lehet, de azt is érdemes mérlegelni. A képernyőzésnek egészen kisiskolás korig lehet hatása az alvásra, ezért ha bármilyen alvásproblémát tapasztalsz jobb inkább nullára csökkenteni.

Mi az, amire nem érdemes rágörcsölni?

Sok alvással foglalkozó szakember hangsúlyozza az esti rutin fontosságát. Azonban ez nem azt jelenti, hogy van egy bizonyos mód, egy tökéletes esti rutin és ha nem követed, vagy nálatok másképp alakul az este, akkor pavor lesz vagy más alvásprobléma alakulhat ki. Minden család mindenképpen rendelkezik esti rutinnal, de ez nagyon különböző lehet. Ráadásul folyton változik. Lehet, hogy a pici babád cicin alszik el, de később csak a ringatás működik vagy hordozás a szopi után. Lehet, hogy nem szoptatsz és a cumisüvegen alszik el a babád. És lehet, hogy már nagyobb és mesélsz neki, de még mindig szopik vagy cumisüvegből tejet iszik alvás előtt. A folyó tej és a mozgás nagyon jó altató éveken át szüksége van a gyerekeknek egyikre-másikra vagy mindkettőre egyszerre.

A másik tipp a fekvés időpontja szokott lenni és ezt is sok tévhit övezi. Egy gyereknek korán ágyban a helye! – hallhatod mindenkitől, pedig az esti elalvás időpontja nagyon különböző lehet és kortól is függ, sőt a babád alvástemperamentumától is! Mert olyan is van minden gyereknek. A minél korábban, annál jobb – lehet, hogy rátok sem igaz. Ebben segít eligazodni a következő cikkünk:

Összefoglalás

Összességében tehát nagyon valószínű, hogy semmilyen beavatkozásra nem lesz szükség a pavor nocturnus-os estékkel kapcsolatban viszont segíteni fog jobban viselni ezeket az alkalmakat a tudat, hogy nincs nagy baj és hogy vége lesz előbb-utóbb ennek az időszaknak.


Ha szeretnéd körbejárni részletesen szakemberrel, hogy nálatok mi okozza a vigasztalhatatlan sírásokat éjjel, vagy csak tanácsot szeretnél a napirendetekkel kapcsoltban, akkor foglalj időpontot vagy válassz a szülői tréningek közül: