Miért vagy te ebben ilyen biztos?

Azért, mert ez egy nagyon nehéz mozdulat, és szabad mozgásban nem vezet sehová. Ha a baba mindig, amikor éber állapotban le van téve, szabadon mozoghat, esze ágában nincsen ilyet csinálni! Nem jut az eszébe, nem kezdi el magától soha! És mert ebből segítség nélkül lehetetlen felülnie. Így értem azt, hogy nem vezet sehová.

És azért is vagyok biztos benne, mert nagyon sok babát láttam, aki csinálta ezt a mozdulatot, és mindnél, akinél utánakérdezhettem, sikerült megtalálnom, hogy hogyan csorbult a szabad mozgása valami olyan módon, ami indokolja ezt a mozdulatot.


Nagyon emlékezetes a kolléganőm babájának az esete

Ugyanis a kolléganőm jól ismerte, és védte a szabad mozgást a babájánál;azt gondolta, hogy a babája mindig szabad mozgásban van. Én mégis láttam tőle ezt a mozdulatot. Mondtam a kolléganőmnek, hogy itt bizony valahol csorbul a szabad mozgás. Ő állította, hogy nem. Javasoltam, hogy nyomozzon utána, hogy mi történik a babával, amikor nem ő van vele. Döbbenten jött vissza pár nap múlva, hogy igazam volt: a rokonok azt játszották a babával, hogy felhúzogatják ülésbe.

A szabad mozgás ereje hatalmas. És a csorbulásának a jelei sosem csalnak. Mert a baba mozgásán nyomot hagynak a tapasztalatai, csak értő szem kérdései, hogy látjuk-e ezeket a jeleket.


Ehhez a mozdulathoz az ültetésnek valamilyen változata kell

Ezek a következők:


Miért baj, hogy ezt csinálja?

Alapvetően ez a mozdulat nem árt. Mért baj akkor, hogy ezt csinálja?

  1. Mert a szabad mozgás csorbulását mutatja, ami viszont már baj.
  2. Mert minden átmeneti mozgásforma gyakorlása korai fejlesztés a babának: a tanulási, gondolkodási képességeket fejleszti és fölkészít a következő mozgásformára is. És amikor a baba ébren van és le van rakva és ezt a mozdulatot csinálja, akkor nem azzal az átmenteni mozgásformávan tölti az idejét, ami neki a leghatékonyabb fejlesztés. Ez a zsákutca-mozdulat ettől az mozgástól veszi el az idejét.

Ennyi baj van ezzel a mozdulattal, se nem több, se nem kevesebb.


Mit csináljak, ha az én babám is csinálja már ezt a mozdulatot?

Tárj föl, minden helyezetet, amiben csorbul a babád szabad mozgása. Állítsd helyre és védd a szabad mozgását!

A babák nagyon különböznek abban, hogy a szabad mozgás adott csorbulására mennyire érzékenyen reagálnak. Találkozunk olyan babákkal, akik ezt a mozdulatot a pihenőszékben addig fejlesztgetik, míg a hátról hasra fordulással kombinálva megtanulnak fölülni vele. Még mielőtt kigyakorolnák volna a forgást oda-vissza, és mielőtt kúsznának vagy másznának volna. És így, idejekorán ülésbe kerülve már komoly kihívás őket eljuttatni a mászásig. Előzd meg a nagyobb bajt azzal, hogy helyreállítod a szabad mozgást!

Ne ijedj meg: ez most egy kis meló, de bőven megéri, mert a te életed is szabadabb és könnyedebb lesz így.

Ebben a váltásban támogat téged hatékonyan a mozgásfejlődés online videósorozatunk , és az egyéni tanácsadásunk is.


És ha ölben húzza föl magát a baba?

Az azt jelenti, hogy függőlegesebben szeretne lenni. Értsd meg ezt a szükségletét, és hozd őt függőlegesebb helyzetbe az öledben, a karodban. Ezt nagyon egyszerű megcsinálnod, a baba elégedett lesz tőle, és nem gyakorolja újra és újra fölöslegesen ezt a mozdulatot.


Így el fog múlni ez a mozdulat?

Ha ez a mozdulat előjött a babánál, akkor nem tudunk mit tenni azért, hogy ezt visszacsináljuk. El fog múlni ez a mozdulat, de ehhez az kell, hogy a mozgásfejlődés továbbhaladjon, a baba továbblépjen a következő mozgásfejlődési fázisokba.

Pontosan ezért hangsúlyozom a megelőzés szerepét: védd a szabad mozgást, hogy ne fussatok bele újabb ilyen helyzetekbe. Egyáltalán nem késő, mert még sok ilyen áll előttetek. Azt javaslom, hogy nézd meg a mozgásfejlődés online videósorozatunkat, hogy már időben a kezedben legyen minden információ, hogy elkerüld a többi hasonló helyzetet.

Most pedig emlékezz rá: ez a mozdulat nem árt. Ha helyreállítod és véded a szabad mozgást, a babád mozgásfejlődése visszazökken a zavartalan kerékvágásba. Hiszen a szabad mozgás gyógyítja magát. Gondoskodj róla, hogy a babád valóban szabadon mozogjon mindig, amikor ébren van és lerakod őt, és akkor minden rendben lesz!


Mozgásfejlődés — mit kell tudnia a babámnak? A születéstől a stabil járásig (1-2. rész együtt) + ajándék esettanulmány!