Mire jó az ülésbe húzás?

Azt a gyakorlatot, amikor a baba a hátán fekszik, és a kezénél fogva felhúzzák őt, úgy hívják, hogy ülésbe húzás. Ez a gyakorlat nem arról szól, hogy mennyira tartja a baba a fejét. Ez a gyakorlat lehet…

  • neurológiai vizsgálat vagy
  • neurológiai korrekciós gyakorlat.

A baba fejtartása, és az a képesség, amit ez a neurulógiai vizsgálat vizsgál, és amit fejkontrollnak hívnak, nem ugyanaz a dolog. Ha szeretnéd megfigyelni, hogy hogyan tartja a babád a fejét, akkor olvasd el ezt a cikket, és nézd meg a benne levő videókat, és a kezedben lesznek azok az információk, amikkel tisztán fogod látni, hogy mennyire tartja a babád a fejét.


Mikor tesz jót a babának? – Csináljam?

Ha nerulógiai vizsgálat céljából végezzük ezt a gyakorlatot, akkor fontos, hogy arra képzett szakember (orvos, konduktor) végezze, mert ő az, aki tudja, hogy pontosan hogyan kell végezni, és ő az, aki ki tudja értékelni a vizsgálatot.

Neurológiai korrekciós gyakorlatként pedig akkor indokolt ez a gyakorlat, ha a babánál neurológiai eltérést diagnosztizáltak ÉS ezt a gyakorlatot találták nála hatékony korrekciónak. A diagnosztizálás jelentőségéről valamint a korrekciók létjogosultságáról részletesebben itt írunk.


Ne csináljad!

Mindebből következik az ajánlásom: mivel te nem a babád neurológus orvosa vagy, ezért vizsgálat céljából ne csináld ezt vele.

Ha a babádnak nincsen olyan diagnosztizált neurológiai eltérése, amire ezt a korrekciót javasolta a szakember hatékony korrekciónak, akkor korrekciós célból ne csináld ezt vele.

A mozgásfejlődés szempontjából ez a gyakorlat ültetés, ami a baba mozgásfejlődésének árt – hacsak nem indokolt a fentiek szerint, körültekintően neurológiailag. Hogy miért és hogyan árt az ültetés, arról itt olvashatsz, arról pedig, hogy milyen következménye lehet még ennek a gyakorlatnak, ha indokolatlanul végezzük, itt.