A mozgásfejlődést nem mi, szülők csináljuk

Amikor az idegrendszeri érés eljut arra a pontra, hogy eljön az új mozgásforma ideje, akkor „katt!” – és elkezd a baba forogni, kúszni, mászni… Ehhez egyáltalán nem kell a babát tornáztatni, sőt, valójában a fölöleges tornának sok hátránya van a mozgásfejlődés szempontjából.


Fontos dolga van – nem ér rá tornázni

Minden átmeneti mozgásforma…

  • a hanyatt fekve játszás,
  • a forgások,
  • a kúszás,
  • a mászás

…a lehető leghatékonyabb korai fejlesztés. Más és más tanulási, gondolkodási képességet fejlesztenek ezek a mozgások. Ha a baba idegrendszere ép, egészséges, és ha mi biztosítjuk neki a szabad mozgás körülményeit, akkor a baba pontosan azt csinálja, amire neki szüksége van. Szól azért is, ha nálunk akar lenni (a testközelség is hatékony mozgásfejlesztés), vagy gyakorolja azt a mozgásformát, amire éppen a legnagyobb szüksége van a fejlődéséhez.

Ehhez képest a tornáztatás elveszett idő. Ne hidd, hogy kívülről jobbat tudhatunk a szabad mozgásnál! Kivéve, ha a babának valamilyen eltérése van. De ez meglepően ritka – főleg ahhoz képest, ahány babát tornáztatnak, korrigálnak!


Segített, asszisztált mozgás

Az asszisztált, általunk segített/kivitelezett mozgások tökéletlenek. Itt olvashatsz bővebben arról, hogy miért azok, és hogy ezek hogyan ártanak a baba mozgásfejlődésének.

A torna részét esetlegesen képező asszisztált mozgások eltéríthetik a baba saját indítású és saját vezérlésű, szabad mozgás esetén mindig tökéletes mozdulatait. Ez is a tornáztatás ellen szólhat.


Gyengíti a bizalmat

A tornáztatás erősíti benned azt a közkeletű képet, hogy a mozgásokat mi, szülők kell, hogy tanítsuk, kiváltsuk, fejlesszük. Pedig ez nem így van. A mozgásfejlődést belső, idegrendszeri program irányítja. A figyelem indítja a a mozgásokat, ami a babából, belülről jön. És a tér húzza a babát, kírülről. Szülőként semmi más dolgunk nincsen, mint a szabad mozgás biztosításával olyan teret adni a babának, ahol a belülről induló mozgásfejlődése a maga tökéletességében le tudjon futni.

Ha rátalálsz a szabad mozgásra, és egyszerűen élvezed a babád csodálatos, egyedi fejlődését, akkor megerősödik benned az a bizalom, hogy „a gyerek működik, fejlődik”, „a mozgásfejlődés lefut magától, ezt nem én csinálom”.

Ez apróságnak tűnik, pedig nagyon nagy dolog. Hiszen hosszú út áll előttünk, mire a gyerekünk felnőtt lesz. És ezen az úton újra és újra nagy szükségünk van erre a bizalomra. Töltsd vele tele a tarisznyádat! A mozgásfejlődési boom az az életszakasz, ami pontosan erre való. Használd ki! Élj a szabad mozgás erejével, és ne gyengítsd fölösleges tornáztatással.


Tanuld meg a szabad mozgást!

A kultúránkban nagyon sok olyan babagondozási szokás él, ami csorbítja a szabad mozgást. Nézd meg a mozgásfejlődés online videósorozatunkat, és minden információ a kezedben lesz ahhoz, hogy lásd, hogy jól fejlődik-e a babád, és hogy mivel segítheted a mozgásfejlődését te magad.