A bioritmus, vagyis az éjszakák és nappalok váltakozásának rendszere úgy működik, hogy este egy hormonkoktél indul el bennünk a sötétedés, naplemente hatására, ami felkészít bennünket arra, hogy éjszaka jön és ennek nagy részét alvással töltjük. Hajnalban pedig megemelkedik a stresszhormonszint, ami reggel a legnagyobb és felkészít minket az aktívan töltött időszakra. Ahogy telik a nap, a stresszhormonszintünk csökken, csökken mígnem este jön az újabb szürkületi hormonfröccs, hogy jól aludjunk éjszaka.

Miért van mégis fenn a kisbabám vagy nagyobb gyerek éjjel?

A kisbabáknál sokszor fel is cserélődik teljesen a nappal és az éjszaka vagy nagyon elcsúszik az alvás: este későn fekszik, éjjel, akár éjfél és hajnal 2 között. Erről itt írtam részletesen: https://profiszulo.hu/2019/10/13/keptelenseg-este-elaltatni-felcserelte-az-ejszakat-a-nappallal/

Nagyobb gyerekeknél egész más a helyzet. Amit éjjel fent vannak, valahol napközben megalusszák. Általában reggel tovább alszanak például és így tud rögzülni ez az alvásritmus. Az is előfordul, hogy nappal nagyobbat alszanak. Ördögi kör, amiből nehéz lehet kijönni, anélkül hogy pontosan értenénk a folyamatokat.

Az éjszaka közepén a fentlét mindenképp azt jelzi, hogy nagyon lecsökken éjjel az alvás késztetés (sleep pressure). Ennek oka, hogy valahol, valamikor többet aludt, túlaludta magát és itt próbálja „levonni”. Ennek az alvásproblémának a kezelése az ébresztés lesz. Erről itt olvashatsz bővebben:

Mire figyeljünk még az ébresztésen kívül?

A visszaálláshoz idő kell. Nem egy nap alatt borul fel az alvás és nem is 1-2 nap alatt jön helyre, stabilizálódik újra. Kellhet akár 2-3 hét, hogy stabilan ne legyen ébredés. Ehhez a következő ritmust érdemes tartani (bár nyilván nagyon egyéni lehet, gyerekenként eltérhet a napi ritmus, ellenőrizd az alváskalkulátorban: https://profiszulo.hu/blog/baba-alvasigenye/)

  • reggeli kelés: 6-7 között
  • napközbeni 1 alvás a nap közepén 12-2 között (maximum 1-1.5 óra)
  • esti fekvés nyáron 9-10 között, télen 8-9 között

Konkrét példák és megoldások

Ezt a videót nézd meg, hogy milyen megoldások lehetnek, ha fenn van az éjszaka közepén a gyermeked:

Ha nem sikerül egyedül visszaállni, kérj tanácsadást!