A bioritmus, vagyis az éjszakák és nappalok váltakozásának rendszere úgy működik, hogy este egy hormonkoktél indul el bennünk a sötétedés, naplemente hatására, ami felkészít bennünket arra, hogy éjszaka jön és ennek nagy részét alvással töltjük. Hajnalban pedig megemelkedik a stresszhormonszint, ami reggel a legnagyobb és felkészít minket az aktívan töltött időszakra. Ahogy telik a nap, a stresszhormonszintünk csökken, csökken mígnem este jön az újabb szürkületi hormonfröccs, hogy jól aludjunk éjszaka és este is időben el tudjunk aludni.

Miért van mégis az, hogy a kisbabám vagy nagyobb gyerek későn alszik el este?

Azért fordul elő, hogy bír sokkal később lefeküdni, mint korábban, mert amennyivel este később alszik el, annyival tovább alszik reggel például vagy valahol napközben pótolja a kimaradt alvásidőt. Így tud könnyen rögzülni ez az alvásritmus. Hiszen, ha reggel tovább alszik, akkor megint nem tud elaludni időben este, mert túl kipihent. Úgy kell elképzelni, hogy van egy nappali üzemód, ami a reggeli ébredéskor indul. Ez kortól függően kb. 12-14 óra. Tehát, ha a gyerkőcöd 8-9 körül kel reggel, akkor 10-11 előtt nem biztos, hogy el tud aludni. és ehhez még a nappali alvás is hozzá jön. Ördögi kör, amiből nehéz lehet kijönni, anélkül hogy pontosan értenénk a folyamatokat.

Az történik, hogy egyszerűen nem tud időben (időben azt jelenti, hogy este 8-10 között) megnőni az úgynevezett alvás késztetés (sleep pressure). Ennek oka, hogy többet aludt, túlaludta magát valamikor és este próbálja „levonni” a felgyülemlett plusz alvást. Ennek az alvásproblémának a kezelése az ébresztés lesz. Az ébresztésről itt olvashatsz bővebben:

A kisbabáknál sokszor fel is cserélődik teljesen a nappal és az éjszaka. Erről itt írtam részletesen:

Mire figyeljünk még az ébresztésen kívül?

A visszaálláshoz idő kell. Nem egy nap alatt borul fel az alvás és nem is 1-2 nap alatt jön helyre, stabilizálódik újra. Kellhet akár 2-3 hét, hogy stabilan időben el tudjon aludni. Ehhez a következő ritmust érdemes tartani

(bár nyilván nagyon egyéni lehet, gyerekenként eltérhet a napi ritmus, ellenőrizd az alváskalkulátorban:

  • reggeli kelés: 6-7 között
  • napközbeni 1 alvás a nap közepén 12-2 között (maximum 1-1.5 óra)
  • esti fekvés nyáron 9-10 között, télen 8-9 között

Ha nem sikerül egyedül visszaállni, kérj tanácsadást!