Ahogy közeledünk a következő óraátállításhoz, ami 2024. március 31-én hajnalban lesz, 2:00 óráról 3:00 órára kell előretekerni a vekkert, fontos lehet felkészülni a zökkenőmentes átállás érdekében. A nyári időszámítás azt jelenti, hogy az óráinkat egy órával előre fogjuk most állítani, és bár hoz magával ez az átállás hosszabb estéket és a tavasz ígéretét, kihívások is lesznek. Különösen az altatás és a napirend terén. Kisbabával még nehezebb lehet ez az időszak, mint ősszel.

Miért van az óraátállítás?

Az óraátállítás történetileg energia spórolásra és a napfényes időszak meghosszabbítására találták ki. Azonban az időpontok ilyen hirtelen változása jelentős hatással lehet cirkadián ritmusunkra, és megzavarhatja az alvási szokásainkat. Ahhoz, hogy könnyebbé tegyük az átállást, lényeges megérteni a lehetséges kihívásokat, és megelőzni azt, hogy felboruljon az kicsik és nagyok alvása.

A cirkadián ritmus működése

A cirkadián ritmusunkat, azaz azokat a belső biológiai ciklusunkat, amelyek számos fiziológiai folyamatot szabályoznak, jelentősen befolyásolja a fény. Az óraátállítás miatt hirtelen egy órát veszítünk és ez alvászavarokat, fáradtságot és nehézségeket okozhatnak, amíg hozzá nem szokik a szervezet az új ritmushoz.

Stratégiák az óraátállításához

Amikor az óráinkat előre állítjuk, egy órányi alvást veszítünk. De mit lehet tenni?

1. Fokozatos előreállás

🚀 Ez olyan mint egy mini jetlag: Az óraátállítás miatt hirtelen egy órát veszítünk és ez alvászavarokat, fáradtságot és egyéb nehézségeket okozhatnak, amíg hozzá nem szokik a szervezetünk az új ritmushoz.

Mit tegyél?

💡 Legtöbb esetben előre nem kell tenned semmi, sok gyerek magától átáll az új ritmusra 1-2 hét alatt.

🌅 Mégis mi lehet a baj és mi a megoldás?

💡 Az egyik probléma lehet, hogy ha későn fekszik, későn kel a babád. Ha pl. 9:30-10 körül alszik este, az az új idő szerinte 10:30-11 lesz. És ha reggel 8-9-kor szokott kelni, akkor most 9-10-kor fog.

🔥 Kezdjed el az alvás rendjét, vagy is a reggeli ébredést néhány nappal az óraátállítás előtt fokozatosan előbbre állítani. Minden nap kicsit előbb keltsd a babád, mondjuk egy 15 perccel, hogy fokozatosan alkalmazkodjon az új időhöz és később keljen. 60 percnyi előre állítgatásra lesz szükség. Néhány nap alatt oda juthatsz, hogy már az új idő szerint kel fel és ezzel el tudod kerülni, hogy extra későn keljen majd fel hirtelen.

🥱 Az extra késői fekvés igen kellemetlen lehet a már amúgyis fáradt szülőknek, ezért érdemes előre készülni. Ha pici a babád és többször alszik még egy nap, akár egy késő délutáni rövid alvást elhagyhatod annak érdekében, hogy korábban menjen aludni. Ez a baba korától és napirendjétől is függ, hogy mennyire jó megoldás.

2. A fény

Maximalizáld a természetes fényt a baba körül, különösen reggelente. A természetes fény segít a cirkadián ritmus szabályozásában, jelezve a testnek, hogy nappal van és aktívnak kell lenni. Éjszaka viszont legyen sötét, teljesen sötét. Erről itt olvashatsz bővebben:

3. A gyerekek és az alvás

Kisbabával:

  • Tarts szigorúbb lefekvési rutint. Ha eddig össze-vissza aludt el este, akkor érdemes a reggeli ébredés fixálásával (6-7 között) beállítani az esti fektetést is fixebb időpontra. Az esti fekvés télen inkább 8-9 között van, míg nyáron inkább 9-10 között lehet. 1-2 hetet is igénybe vehet az átállás.
  • Fokozatosan állítsátok át a lefekvés idejét az óraátállítás előtti napokban az új időszámításra a fentebb leírtak szerint.
  • Biztosítsanak természetes fényt reggel, hogy megerősítsék az új felkelési időt. A nappali alvások nappali fényben történjenek és legyetek sokat kint a levegőn, szabad ég alatt. Este viszont legyen sötét.

Élvezd a hosszabb estéket

Az új időhöz való alkalmazkodás során ne feledd, hogy a nyári időszámítás pozitívuma, hogy az esték hosszabbak és több időt tudunk a szabadban tölteni a hosszú tél után. Használd ki az óraátállítást arra, hogy újratervezed és optimalizáld a napirendeteket, arra fókuszálva, hogy minél több időt töltsetek a szabadban.

És ha teljesen megborultunk?

Ha nehezen megy az altatás, vagy teljesen felborult a napotok és aggódsz, hogy nem fog egy normális mederbe visszaállni az élet, akkor kérj személyes tanácsadást:

Összefoglalás

A nyári időszámításra való felkészülés az óraátállítás közeledtével gondos körültekintést igényel. A napirend fokozatos módosításával, a fény maximalizálásával és a babád igényeihez igazított stratégiákkal minimalizálhatod az óraátállítás hátrányait.

Élvezzétek ki a hosszabb estéket, és használd ezt az átmenetet arra, hogy optimalizáld az alvási szokásaitokat és a környezetet.